Yhdistyksen säännöt
Toimintasuunnitelma 2025
Yhdistyksen säännnöt
1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Luhalahden Pitkäjärven suojeluyhdistys
ja sen kotipaikka on Ikaalinen.
2. Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on Ikaalisten Luhalahdessa sijaitsevan Pitkäjärven, sen lähiseudun ja valuma-alueen ympäristönsuojelun ja siihen liittyvien asioiden edistäminen. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys itsenäisesti sekä yhdessä yhteistyökumppaneiden, viranomaisten, laitosten ja muiden yhteisöjen kanssa kerää tietoja järven tilasta ja kaikista siihen vaikuttavista tekijöistä, kartoittaa järvialueeseen kohdistuvia ympäristöriskejä, suunnittelee ja toteuttaa Pitkäjärven alueen hoito- ja kunnostustoimenpiteitä, ottaa kantaa Pitkäjärven alueen hankkeisiin, antaa suosituksia ympäristön ja vesien suojelusta ja tiedottaa aktiivisesti toiminnastaan.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys ottaa vastaan avustuksia, apurahoja, lahjoituksia ja testamentteja sekä harjoittaa sellaista taloudellista toimintaa, joka välittömästi liittyy yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseen tai jota on pidettävä taloudellisesti vähäarvoisena.
3. Jäsenet
Yhdistykseen jäseneksi voi liittyä jokainen, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.
4. Liittymis- ja jäsenmaksu
Jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous.
5. Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2-8 muuta varsinaista jäsentä sekä 0-8 varajäsentä. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaanluettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
6. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kukin yksin.
7. Tilikausi
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
8. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä elo-marraskuussa. Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella jäsenellä yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
9. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse.
10. Vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
11. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.
Toimintasuunnitelma 2025
Toimintasuunnitelma 2025
Yhdistyksen tarkoitus
Yhdistys kerää sääntöjensä mukaan tietoja järven tilasta ja kaikista siihen vaikuttavista tekijöistä, kartoittaa järvialueeseen kohdistuvia ympäristöriskejä, suunnittelee ja toteuttaa Pitkäjärven alueen hoito- ja kunnostustoimenpiteitä, ottaa kantaa Pitkäjärven alueen hankkeisiin, antaa suosituksia ympäristön ja vesien suojelusta ja tiedottaa aktiivisesti toiminnastaan.
Nykytila
Yhdistys on perustamisensa jälkeen käynnistänyt kunnostamistoimia ja saanut niihin mm. ELY-keskuksen avustuksen vesitutkimuksiin vuonna 2021 ja ruokaviraston avustuksen ja säästöpankkisäätiön apurahan kosteikon suunnitteluun vuonna 2022 sekä vuonna 2023 ELY-keskuksen avustuksen ja Metsä Groupin Luonto-ohjelman rahoituksen vesitutkimusten, kosteikon, laskeutusaltaan, uomarakenteiden toteuttamiseen vuosille 2023 – 2025. Myös Ikaalisten kaupunki on myöntänyt avustuksen 2023.
Rakentamisen tavoitteena on vähentää alapuoliseen Pitkäjärveen päätyvää valuma-alueperäistä kuormitusta sekä lisätä luonnon ja maiseman monimuotoisuutta.
Yhdistys kilpailutti kesällä 2023 kaivuu- ja rakentamisurakan ja urakka annettiin Lehtokorpi Oy:n tehtäväksi. Urakka valmistui kesäkuussa 2024. Urakan valmistumisesta tehtiin katselmus.
Alueella tehtiin heinäkuussa dronella ilmakuvaus, jonka toteutti paikallinen mainostoimisto OivaMainos. Kuvauksella saatiin korkealta ilmasta katsottuna laaja näkymä alueesta. Kuvat ja videot toimivat urakan valvonnan ja raportoinnin osana ja palautteena rahoittajille, miten hanke on hoidettu ja mihin saadut varat on käytetty. Videolla ja kuvilla sekä sanallisella viestinnällä on tarkoitus myös edistää yleisesti tietoisuutta vesien kunnostamisesta.
ELY-keskus/KEHa hyväksyivät loppuraportin ja avustuksen loppuosa maksettiin yhdistykselle. Metsä Groupille toimitettiin myös hankkeesta loppuyhteenveto, joka on hyväksytty. Hanketta on esitelty yhteistyökumppaneille eri tilaisuuksissa.
Vuoden 2025 toiminnan kohteet
Yhdistys jatkaa veden laadun tutkimuksia tarkoituksena seurata toimenpiteiden vaikutuksia. Kosteikon, laskeutusaltaan ja uomarakenteiden kuntoa seurataan ja tehdään tarvittavia huoltotoimia.
Järven runsasta särkikantaa pyritään vähentämään omatoimisella hoitokalastuksella.
Syvänteiden happikatoa seurataan ja selvitetään tarpeellisia toimenpiteitä.
Seurataan lietelannan levityksestä annettuja ohjeita ja määräyksiä sekä niiden toteutumisen valvontaa ja tarvittaessa pyritään vaikuttamaan asioiden tilaan, jotta saataisiin vesistön kuormitus vähenemään ja vesistön tilan heikentyminen estettyä.
Selvitetään, voisivatko puupuhdistamot tuoda lisätehoa ravinnekuormituksen vähentämiseen.
Tiedotetaan laajasti yhdistyksen toiminnasta, kehitetään ja ylläpidetään kotisivustoa, järjestetään jäsenhankintakampanja ja suunnitellaan varainhankintaa.
Lisäksi seurataan veden korkeutta, valmistellaan tarvittaessa ohjeita rannankäyttäjille, järjestetään talkoita järven tilan parantamiseksi ja pidetään yhteyttä yhteistyötahoihin (KVVY, ELY-keskus, Ikaalisten kunta, vesi- ja maa-alueiden omistajat, metsänhoitoyhdistys jne.)